TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bombardement Nationale Televisie Servie door de NAVO in 1999

In 1999 werd dit gebouw, waarin de Servische nationale televisiezender RTS was gehuisvest, gebombardeerd door NAVO-eenheden. Zestien medewerkers van RTS kwamen om het leven toen een enkele raket het gebouw raakte.

De Joegoslavische regering zei dat het gebouw geen militair doel diende en alleen faciliteiten van het civiele televisienetwerk huisvestte. Het was daarom geen legitiem militair doelwit.

Het NAVO-hoofdkwartier rechtvaardigde de bombardementen met twee argumenten; ten eerste dat het noodzakelijk was Ďhet commando-, controle- en communicatienetwerkí van de Joegoslavische strijdkrachten te ontwrichten en te verslechteren, en ten tweede dat het RTS-hoofdkwartier een object voor tweeŽrlei gebruik was dat Ďeen belangrijke bijdrage leverde aan de propagandaoorlog die orkestreerde de campagne tegen de bevolking van Kosovo".

In een rapport van Amnesty International over de NAVO-bombardementen op JoegoslaviŽ stond dat de NAVO het internationaal recht had geschonden door zich te richten op gebieden waar burgers zeker zouden worden gedood. In het bijzonder stelt het Amnesty-rapport dat het bombarderen van het RTS-gebouw door de NAVO "een opzettelijke aanval op een civiel object was en als zodanig een oorlogsmisdaad vormt".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

44.81125175, 20.47040836