TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geheime Ondergrondse Telefooncel 'V' Embourg

Dit is ondergrondse telefooncel V.

Op zich zou je hier zo voorbij gaan. Een gewoon putdeksel toevallig bij een monument voor het fort van Embourg.

Echter, dit putdeksel is niet het deksel van een riool, en ligt ook niet toevallig bij dit monument. Het is de putdeksel van een geheime ondergrondse telefooncel. Daarvan zijn er ongeveer 200 aangelegd. In deze cellen kon een soldaat met zijn veldtelefoon verbinding maken met een van de 34 telefooncentrales (Centraux telefonique) waarna men doorverbonden kon worden naar een van de bunkers of forten binnen het netwerk van de verdedigingslinies van de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège.

Het monument is bovenop de ondergrondse telefooncel geplaatst ! Hierdoor zijn de contouren van de telefooncel goed te zien. De cel is zo'n 1,80 tot 2,20 diep, en men kon d.m.v. in de muur bevestigde klimbeugels afdalen en zijn veldtelefoon aansluiten.

Normaliter droegen de putdeksels de naam van fabrikant Elkington. Echter in dit geval is het originele deksel door een betonnen variant vervangen. De orginele putdeksels zijn genummerd met cijfers 1509. Met een speciaal sleutel/ stuk gereedschap kon de deksel opengemaakt worden.

Zie ook (geheime telefooncel T )

Hoe veel er nog over zijn?

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski