TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Het Kruis van Gozée

Herdenkingsmonument Het Kruis van Gozée, aan de ingang van de begraafplaats te Leernes.

Tekst op het informatiebord :
"Na de oorlog komt in heel wat Belgische steden, net als overal in Europa, een grote herdenkingsbeweging op gang. De monument zullen "iets doen" met deze oorlog, zodat de vele doden niet voor niets stierven, maar ook om weer een identiteit en toekomst te vinden. Er worden gedenkzuilen en monumenten in allerlei vormen opgetrokken, gedenkplaten aangebracht, waarop de moedige strijder, de doden of de dood worden afgebeeld of uitgebeeld. Zo wordt het beeld geschetst van hoe de mensen de oorlog toen zagen en beleefden. Deze monumenten zijn niet meer weg te denken uit het sociale leven. Ze krijgen een plaats daar waar de gevechten zelf plaatsvonden, waar de doden vielen, in de buurt van de kerk, op pleinen, begraafplaatsen, enzovoort.

Daarnaast laten ook families monumenten bouwen ter nagedachtenis van hun geliefde overledenen. Mevrouw CHAMPETIER DE RIBES, die twee zonen ten dienste van Frankrijk verloor, laat een kruis vervaardigen door een ambachtelijke steenhouwer. Dit kruis wordt gehouwen uit een massief blok dat afkomstig is van de Stenuick-groeves van Fontaine-l'Evêque en wordt in 1916 eerst op de Frans-Duitse begraafplaats van Gozée geplaatst (die "La Pépinière" of boomkwekerij genoemd wordt), om het massagraf van de strijders van Leernes aan te duiden. In 1922 worden de Franse soldaten overgebracht naar de begraafplaats van Belle-Motte in Aiseau-Presles. Mevrouw CHAMPETIER DE RIBES geeft dokter Emile HAUTAIN toestemming om dit kruis van Gozée te verplaatsen naar de ingang van de begraafplaats van Leernes."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge