TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord 14-18 Sambre Rouge - Het tijdelijk ziekenhuis van de Zusterschool

Op vraag van een Franse officier richten de zusters twaalf bedden in de oude school in. Het tijdelijke ziekenhuis krijgt hulp van drie gediplomeerde verpleegkundigen van het Rode Kruis : Raoul Michot, Marie Wegehenkel en Yvonne Golière. Het gevecht is nog geen dertig minuten aan de gang als Franse ziekendragers met de eerste gewonden komen. De volgende worden naar het ziekenhuis gebracht door de inwoners van Leernes, op hun rug of op geïmproviseerde berries.

Er zijn al snel bedden te kort. Dan maar op dekbedden of dikke lagen stro. "Zodra iemand werd binnengebracht die zwaarder gewond leek, stonden de anderen recht of probeerden dat althans, om plaats te laten voor wie het minder goed had getroffen. Het was zo ontroeren hoe ze elkaar aanmoedigden, probeerden op te beuren met troostende woorden of zelfs een grapje" – Getuigenis van dokter Emile Hautain.

’s Avonds, als het strijdgewoel verminderde, werden de meest kritieke gewonden vervoerd naar het ziekenhuis van Fontaine-L’Evêque, voor zover dat nog kon. Tegelijk, en in overleg met dokter Emile Hautain richt de wijk ‘Les Wespes’ een bijkomende Rode Kruispost in, in het gebouw van de meisjesschool.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.397143, 4.333052