TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Gesneuvelde Oud-Leerlingen Voormalige Rijks-HBS Vlissingen

De eerste onthulling van deze plaquette voor de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen oud-leerlingen van de voormalige Rijks-HBS was bijna zestig jaar geleden. Nu in 2010 is de plaquette opnieuw onthuld en hangt weer in het gebouw aan de Brouwenaarstraat, het tegenwoordige Theo van Doesburgcentrum.
Na een verhuizing stond de plaquette jarenlang in een opslagruimte. Twee oud-leerlingen Marjo van Tongeren en Jules Braat zijn op zoek gegaan naar de plaquette en hebben zich ervoor ingezet om de plaquette terug te brengen op de plaats waar hij hoort te hangen, de voormalige Rijks-HBS te Vlissingen.
Op de plaquette staan de 44 namen vermeld van de door oorlogshandelingen omgekomen oud-leerlingen zoals de naam van een leerling die één van de agenten was in het Englandspiel en omgekomen in Mauthausen. De naam van een leerling die als matroos werkzaam was op patrouillevaartuig de ‘Noordzee’ en omgekomen toen het schip op een mijn liep bij Zoutelande waarvoor hij postuum het ‘Oorlogsherinneringskruis mei 1940’ kreeg.

De verder te lezen tekst op de plaquette:
1940 – 1945
Voor onze vrijheid
stonden zij hun leven af


Onder de plaquette is een kleinere plaquette te zien met de tekst:
Plaquette ter herinnering aan
de in WO2 omgekomen leerlingen van
de Rijks-HBS te Vlissingen.
Deze school was van 1925 tot 1968 in dit gebouw.
RSG (Rijks Scholen Gemeenschap) Scheldemond daaropvolgend tot 1991.
1e onthulling op 04-05-1951 Herplaatsing op 30-09-2010


De plaquette is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het Theo van Doesburgcentrum

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Marjo van Tongeren

Gerelateerde boeken