TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Rammekens

Dit Nederlandse fort is in 1547 gebouwd en is daarna meerdere malen uitgebreid en gemoderniseerd. Het fort is tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Duitse Atlantikwall gevoegd.

Op het hoofdbastion van het Fort is nog een fundament te zien waarop een 60 cm. zoeklicht heeft gestaan.
Als men in de zaal met de openstaande deur met de rug naar het schietgat gaat staan is deze tekst hoog op de muur te lezen.
Maschien Gefr.
Otto Weber
Weimar Thr.
August
1940


De kreek en het natuurgebied rondom het Fort. Een overblijfsel van het bombarderen van de dijken en de inundatie van Walcheren. Deze kreek loopt verder het natuurgebied in nadat de dijkgaten gesloten waren en de droogmaking van Walcheren een feit was na de inundatie in 1944.

Vlissingen Ė Veere en Westkapelle hebben eveneens deze kreken en natuurgebieden als overblijfsel van de dijkdoorbraken en de inundatie in 1944.

Een Tobruk op het kroonwerk van het hoofdbastion van Fort Rammekens is te vinden tegenover het fundament van het zoeklicht.
In de twee onderste regels van het informatiebordje wat aan het begin van de trap naar het kroonwerk hangt is te lezen:

De betonnen plaat bovenop het hoofdbastion dateert uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden een zoeklicht en een mitrailleursnest op het fort gebouwd.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg & Kaj Metz
  • Foto's: Peter van Steenbergen (1), Mia van den Berg (2, 3, 4, 5)

Gerelateerde boeken

Strijd om Zeeland
Walcheren 1944
Walcheren