TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Franse Oorlogsbegraafplaats 1870 Floing

Begraafplaats Frans-Duitse Oorlog van 1870.

Op 1 september 1870 werd door de Franse cavalerie onder leiding van generaal Margueritte geprobeerd om de omsingeling van Sedan ter hoogte van het plateau van Illy te doorbreken. In minder dan 2 uur sneuvelden hier meer dan duizend cavaleristen tijdens een enorm vuurgevecht met de Duitse troepen op de flanken van de Terme berg.

De Pruisische Koning Willem die de het bloedbad staande op de heuvel nabij het dorp Frénois aanschouwde, zou hebben gezegd « die Tapferen Leute », zoveel als "Les Braves Gens".

Na deze catastrofe trokken de Franse troepen zich terug in de citadel van Sedan, waarna de Franse Prins-President Napoleon III de witte vlag hees als overgave van de stad om burgerslachtoffers te vermijden. Hierbij werd hij samen met zijn troepen gevangen genomen wat tot het einde van de 2de Republiek leidde.

Op deze begraafplaats liggen de gesneuvelden van deze gevechten begraven, niet individueel maar onder de naam van hun eenheid. Hun exacte aantal is niet bekend.

De begraafplaats is een rechthoek met één hoofdstele "Mort pour la France" en aan beide zijden 8 steles met de eenheden.

Op de linkse muur is er een plakkaat ingemetseld voor de dierenarts Pierre Louis Constant Chauvin.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Francky de Rous
  • Foto's: Francky de Rous