TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord Bouwen aan het Front 14-18

Hoewel de gevechten in 1916 beperkt blijven in Vlaanderen, is er toch veel beweging en bedrijvigheid achter het Duitse front. De Duitsers starten vanaf 1916 met het uitbouwen van een heus verdedigingsnetwerk. Het aanvalsgericht denken maakt plaats voor consolidatie van het verworven terrein. Speciale Pioniere of genietroepen worden belast met het uitbouwen van opeenvolgende verdedigingslinies. Bij de realisatie van die linies worden tal van constructies en schuilplaatsen geplaatst.

Voor de aanleg is de aanvoer van manschappen en materiaal natuurlijk een belangrijke voorwaarde. Bouwmaterialen zoals hout, ijzer, cement en zandzakken worden van overal aangevoerd. Dat gebeurt vooral via een complex netwerk van spoorwegen, want veel van de smalle landelijke aardeweggetjes kunnen dit zware verkeer niet aan. Over deze spoorlijn werden vanuit het havengebied van Roeselare tonnen materiaal vervoerd richting het frontgebied. Bij het station van Moorslede en ten zuiden van Passendale worden zogenaamde rangeerstations aangelegd on het materiaal over te laden op kleinere transportmiddelen zoals smalsporen.

Ook op deze plek worden een depot en barakken gebouwd. Via een smalspoor wordt het depot verbonden met een nog groter Pionierpark tussen Zonnebeke en Beselare, ‘In de Ster’. Het traject loopt in een boog langs het kruispunt Broodseinde. Tot midden 1917 passeren hier enorme hoeveelheden materiaal. Door het Britse offensief wordt de afwerking van de voorste linies stilgelegd. De pionier parken worden steeds meer onder vuur genomen en worden samen met het landschap tot puin geschoten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • Informatiebord