TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Saint-Hadelin

Op de begraafplaats van Saint-Hadelin bevindt zich het verzamelgraf van 57 burger slachtoffers uit Olne, Saint-Hadelin, Riessonsart en les Heids.

Ze werden allen vermoord op 6 augustus 1914, de 2e dag van de oorlog voor België, toen de Duitsers via België de zwaar verdedigde Maginotlinie (Frankrijk) wilden omzeilen. Het fort Fleron verdedigde zich echter fel tegen de Duitsers en vertraagde hun opmars.

Duitsland dacht België zonder al te veel weerstand te kunnen overlopen op hun veldtocht naar Frankrijk. Ze hadden het mis. België verdedigde zich met trots en zonder vrees.

Bekend is dat de Duitsers bij hun doortocht ieder verzet in de kiem smoorden. Opstandige burgers, die schoten op voorbij trekkende troepen, franc-tireurs, werden in het ergste geval gefusilleerd, en hun huizen in brand gestoken. Alles wat de doortocht naar Frankrijk vertraagde (Duisland volgde het Von Schlieffenplan om via België de zwak verdedigde noordkant van Frankrijk aan te vallen, wat een nauwgezet tijdschema eiste), werd met bruut geweld neergeslagen. Frankrijk moest verslagen zijn voordat Rusland zijn leger had gemobiliseerd en Duitsland in een tweefrontenoorlog terecht zou komen.

Een van de herinneringsstenen rond het monument herinnert aan 4 kinderen van één gezin die in het graf rusten (foto 3).

Aan mijn 4 geliefde kinderen en mijn geliefde man, vader en broer.

Op de steen op het graf staan ook diverse namen die op het Monument van Olne zijn genoemd. Ook het monument te Vieux-Sart herinnerd aan deze tragedie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • https://bel-memorial.org/

50.589523, 5.722127