TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Duitse Begraafplaats Retinne

Op deze plek had het Belgische leger een verdedigingswerk aangelegd, wat bekend is geworden als de 'redoute 25'. Nadat het Duitse leger op 4 augustus 1914 België was binnengevallen werd op deze plaats op 5 en 6 augustus 1914 zwaar gevochten.

Soldaten van het Belgische 12e en 14e linieregiment brachten de Duitse 14e brigade (27e infanterieregiment, 165e infanterieregiment, 4e bataljon Jagers, 1e compagnie van het 10e regiment Huzaren, 11e batterij van het 4e veldartillerieregiment en de 4e compagnie van het 24e pioniersregiment) zware verliezen toe. Uiteindelijk moesten de in de minderheid zijnde Belgen aan de overmacht van het Duitse leger toegeven en terugtrekken. Ook vanuit fort Fléron werden de Duitse aanvalstroepen zwaar onder vuur genomen.

Zowel aan Belgische als Duitse zijde werden zware verliezen geleden. En nadat het Duitse leger deze plek had ingenomen op 5 en 6 augustus 1914, werd het later ingericht als Duitse begraafplaats.

24 Belgische soldaten werden na de slag begraven op de begraafplaats bij de kerk van Sainte Julienne in Retinne. Echter in 2009 werden zij opgegraven en 7 van hen zijn herbegraven op de Militaire begraafplaats 1914-1918 van Rabosée.

Enkel de muur van deze begraafplaats is bewaard gebleven. Op het perceel is later een huis is gebouwd. De muur vormt de erfafscheiding.

Op deze voormalige begraafplaats was ook de eerst tijdens de 1e wereld oorlog gesneuvelde Duitse generaal begraven, Generaal-majoor Von Wussow. Er was een monument voor hem opgericht op de plek waar hij sneuvelde.

Op verzoek van de Belgische regering zijn de kleine Duitse begraafplaatsen in de jaren 50 gesloten, en zijn de 146 hier begraven soldaten overgebracht naar de grotere begraafplaatsen, in dit geval de begraafplaats van Vladslo (ruim 225 km verderop) in West-Vlaanderen. Ook deze generaal is later herbegraven te Vladslo, en het monument afgebroken.

Behalve de muur herinnert niets meer aan de 'redoute' of de Duitse begraafplaats. Enkel de muur is bewaar gebleven en twee losse bewerkte stenen waaraan men herkent dat ze een functie hadden op de begraafplaats. Deze 2 losse stenen, foto 5, waren onderdeel van het monument op de begraafplaats. Het waren 2 stenen van de top van het obeliskvormig monument, voorzien van het Duitse kruis. Ook ligt nog één van de twee hoekblokken, foto 3 (te herkennen aan het bevestigingspunt van het toegangshek) van de hoofdtoegang in het gras voor de muur.

De muur zelf was in de tijd dat het een begraafplaats was één of twee rijen stenen hoger. Op oude foto's van de begraafplaats is te zien dat de rechter hoekafscheiding, foto 2, nauwer aansluit op toplaag. Ook zijn er oude foto's bewaard gebleven van het monument op de begraafplaats, en het aparte monument voor generaal-majoor Von Wussow, dat verderop (zuidelijker) in de straat stond, wat nu bekend is als de Rue du 6 Août.

Het veld achter en rechts het huis is nu een weiland. In het weiland herinnert niets meer eraan dat hier een begraafplaats is geweest. Ook zijn geen sporen meer te ontwaren van de 'redoute'. Aan de overzijde van de weg, liggen een aantal hardstenen blokken die gezien hun grootte, vorm en kleur vermoedelijk in het monument van de begraafplaats waren verwerkt. (Dit heeft echter nader onderzoek nodig.)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • 'Luik, augustus 1914'. zoektocht naar een vergeten slag, 2009.