TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker BV Vesdre

Bunker Vesdre maakt onderdeel uit van de sector Becco-Vesdre van de 1 verdedigingslinie van de stad Luik, 'la Position Fortifiée de Liège', PFL 1, en hoort bij het fort van Tancrémont .

De bunker is moeilijk bereikbaar. Hij ligt aan een steile helling naast de rivier de Vesdre.

De linker zijkant van de bunker is deels ingestort. Deze schade is veroorzaakt doordat de Duitse bezetter de gietijzeren koepel er tijdens de oorlog heeft proberen af te halen (Zoals bij vele andere bunkers. Deze werden opnieuw gebruikt bij andere verdedigingswerken of omgesmolten). Dat is uiteindelijk niet gelukt. Ze hebben de bunker gelaten voor wat hij was. De koepel staat echter nog op zijn originele plek. Dit is een zogenaamde 'guet' koepel. (gewicht 6.700 kg en een hoogte van 150 cm. De bepantsering is 20 cm dik).

De rechter zijkant lijkt oorlogsschade te hebben, er zijn diverse kogelinslagen zichtbaar.

De bunker is in twee etages gebouwd en was uitgerust met het standaard 47 mm anti-tank kanon, een mitrailleur (rechter zijkant) en een zoeklicht (voorkant linksboven).

Bijzonder is dat het affuit voor het kanon nog aanwezig is (zie foto 3). Dit affuit kon op een rail naar achter en voren worden verschoven. Het vierkante gat aan de achterzijde in de muur was voor de handbediende ventilator. Deze is verwijderd, maar het binnenwerk is nog zichtbaar.

Deze bunker bewaakte de weg naar Pepinster en de spoorverbinding.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • Maten en gewichten koepel; La Position Fortifiée de Liège, tome 4, les nouveau forts. Coenen & Vernier.