TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Drama van Nieuwenhove

Op 27 maart 1918 vond in Nieuwenhove een drama plaats waarbij zestien kinderen het leven lieten. De 11-jarige Adolf Vandeputte, op zoek naar paardenmest, vond op 26 maart 1918 op die akkers een onontplofte 75 mm obus. Zijn jongensachtige nieuwsgierigheid en lef brachten hem ertoe de gevaarlijke obus mee te nemen en te verbergen in de Gaverbeek, in de nabijheid van de brug in de Nieuwenhovestraat. Zo kon hij ze later aan zijn vrienden tonen.
De volgende dag, 27 maart 1918,schepte hij op de speelplaats op over zijn vondst en er werd besloten om na schooltijd de obus van naderbij te bestuderen.
Een grote groep kinderen verzamelde zich rond het springtuig, toen de 23-jarige Georges Loosveldt, zoon van de waard uit herberg De Papegaai, daar voorbij kwam. Toen hij bemerkte wat de kinderen aan het doen waren, maande hij hen aan om het gevaarlijk tuig onmiddellijk weg te gooien. Eén van de jongens gaf gevolg aan zijn oproep en slingerde de obus weg.
Het springtuig raakte echter de arduinen boord van de brug en het ontplofte.

De ravage was enorm. Wie dichtstbij stond, werd geraakt aan enkels of benen. Wie zich wat verder bevond, kreeg stukken van het projectiel hoger in het lichaam. Sommigen liepen bloedend weg, terwijl anderen verdoofd bleven staan of liggen. Het geluid van de ontploffing en het gehuil van de kinderen zetten de hele buurt op stelten. In allerijl werden gewonden op karretjes of in troggen weggebracht naar huis of naar het klooster van de paters oblaten.
Veel tijd ging verloren met het wegbrengen van de gewonden en het oproepen van bevoegde dokters. Ook Duitse legerartsen hielpen waar nodig.
Dezelfde avond overleden zes kinderen, allen tussen zes en twaalf jaar. De overgebleven gewonden werden vervoerd met Rode Kruiswagens van het Duitse leger naar het Kortrijkse ouderlingengesticht Hospice St-Joseph. Vooral door het massale bloedverlies stierven daar op 28 maart nog eens zes kinderen. Ook Georges Loosveldt liet die dag het leven.
De volgende dag overleed nog één kind. De veertien overledenen werden onder massale belangstelling samen begraven in de hoofdkerk te Waregem. Maar nog was het leed niet geleden. Begin april stierven nog eens twee kinderen aan de opgelopen verwondingen.
Daarnaast werden verschillende kinderen zwaar gewond. Pas in september 1918 keerden de laatsten terug naar hun huis in Nieuwenhove.

Op het oude kerkhof van Waregem staat nog altijd de grafzerk met daarop de zestien namen van de slachtoffers.

Het verhaal wordt tot vandaag verteld in Nieuwenhove.
Op 27 maart 2018 om 16.00 uur, precies 100 jaar na de ontploffing van de obus, is een nieuw herdenkingsmonument onthuld, in het bijzijn van de kinderen van de lagere school van Nieuwenhove. De kinderen die toen het leven lieten waren ongeveer net zo oud als zij nu.





Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.8661605, 3.3983578