TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Slachtoffers van de Wijk St.Nicolas.

Aan de kerk Saint-Nicolas staat een monument voor de slachtoffers van de wijk.
Het monument bestaat uit 5 gedenkstenen waarop de namen staan van de militairen,burgers,politieke gevangenen en verzetstrijders van de eerste en tweede wereldoorlog.

Er is ook een aparte lijst met de slachtoffers van 18 augustus 1944.
Veel bruggen en spoorbruggen over de Maas werden gebruikt door vijandelijke konvooien. Om het Duitse leger te beletten hun troepen te bevoorraden en versterkingen aan te voeren en tevens ook een eventuele terugtocht te bemoeilijken,voerden de Geallieerde luchtmachten bombardementen uit op verkeersknooppunten in Noord Frankrijk en België.
Zo ook op 18 augustus 1944 toen de US 8th Air Force zeven bruggen over de Maas in het vizier nam:Yvoir-Houx,Namen,Huy,Seraing,Luik,Visé en Maastricht in Nederland.
Elke brug werd aan een Bombardement Group toegewezen,een armada van meer dan 700 bommenwerpers en 400 jachtvliegtuigen als escorte.
De brug over de Maas te Namen was het doelwit van de 351ste Bombardement Group van de basis Polebrook in Groot-Brittannië.Omstreeks 18.00 u verschenen de 36 bommenwerpers boven de stad en wierpen hun dodelijke lading af.Daarbij vielen minstens 330 doden, minstens 600 zwaar gekwetsten en werden ongeveer 2000 huizen beschadigd.
Ook bij de andere doelwitten vielen talrijke slachtoffers.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.465051, 4.873828