TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Glasraam Georges Capiau

Achteraan links in de kerk is een gedachtenis ingewerkt in één van de glasramen.

"IN MEMORIAM G. CAPIAU
PRO PATRIA
ONDER-LUITEN. 1E REG. LANS.
+ 14 MEI 1940 TE BOST TIENEN"

Georges CAPIAU werd geboren te Antwerpen in 1917.
Na zijn middelbare studies behaalde hij met succes zijn diploma aan de Koninklijke Militaire School. In 1939 werd hij tot onderluitenant benoemd en kwam terecht bij het 1ste regiment lansiers.

In de Tweede Wereldoorlog tijdens de 18-daagse veldtocht werd hem de bewaking van de spoorverbinding Brussel-Leuven-Luik opgedragen. Op 14 mei 1940 moest zijn regiment de terugtocht dekken van de 4de lansiers in de omgeving van Tienen.
Toen zij in Bost (Tienen) de ondermijnde spoorwegbrug passeerden had er een vreselijke ontploffing plaats. Blijkbaar was de springstof te vroeg afgegaan.
Vier militairen sneuvelden terwijl nog acht anderen gekwetst werden.
Bijna 2 maanden later werden de lijken van onder het puin gehaald en voorlopig begraven. Pas op 24 november werd het lichaam van Georges CAPIAU overgebracht naar het kerkhof van Heide (Kalmthout). Postuum werden hem verschillende onderscheidingen toegekend.

Aan de spoorwegbrug in Bost werd een zuil met verwijzing naar de tragische gebeurtenis geplaatst. Het geld dat Georges nog op zak had bij zijn dood werd door de familie gebruikt voor een glasraam in de St-Jozefkerk te Heide. Op dit glasraam is een helm met lauwerkrans afgebeeld en wordt naam en sterfdatum vermeld.

Rechts vooraan is in het groot glasraam het woord PAX verwerkt met daaronder links een vredesduif en rechts een lauriertak.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

51.365328, 4.458843