TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Deportatie Ciney

"Gedenkteken
ter ere
van de gedeporteerden
van de vordering van Ciney
op 9 december 1916"

Op 9 december 1916 wachtten op de binnenplaats van het Château de la Haute bijna duizend mannen.
321 van hen, waaronder 98 inwoners van Ciney, werden aangewezen voor dwangarbeid in de Duitse oorlogsindustrie. Vijf van hen zouden nooit terugkeren naar Ciney, terwijl 7 anderen, verzwakt door ontbering, stierven in de dagen of maanden na hun repatriëring.
Het Château de la Haute zelf werd gevorderd om de Lager-Kommandantur (hoofdkwartier van de kampcommandant) te huisvesten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Op 2 april 1923 werd een stèle opgericht aan één van de pilaren van de toegangspoort van het kasteel nabij de plaats waar de selectie van de gedeporteerden werd gedaan.

In mei 1940 sloegen Duitse soldaten deze stèle, die herinnerde aan hun fatale wandaad,stuk. Een buurvrouw, getuige van de gebeurtenis, raapte bij het vallen van de avond de brokstukken op en verborg ze in haar kelder.

Op zaterdag 9 september 1944, de dag na de bevrijding van Ciney door Amerikaanse troepen, restaureerden de inwoners van de wijk de kostbare resten van de stèle in de pilaster van de toegangspoort van het kasteel.
Een reproductie van de originele stèle is boven de rest van de leeuw aangebracht, daarom zijn er twee.





Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.289856, 5.090105