TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Halifax III NR129 MH en Halifax III NA557 H7-L

Op 21 november 2004 werd in Thynes een monument ingehuldigd voor de 14 bemanningsleden die omkwamen bij de botsing van de Handley Page Halifax III van 51 Squadron (NR129 MH-M) en 346 Squadron ‘Groupe Guyenne’ (NA557 H7-L).
De botsing in volle vlucht gebeurde precies 60 jaar geleden, op 21 november 1944.

21 november 1944 was een verschrikkelijke dag voor de inwoners van het dorp Thynes. Een geallieerd vliegtuig met Franse en Britse piloten aan boord, terugkerend van een bombardement in Duitsland, stortte neer bij de ingang van het dorp. Het ongeval, waarbij geen slachtoffers vielen onder de dorpelingen, was het gevolg van de zeer slechte weersomstandigheden. Het kleine dorp was volledig geschokt door de omvang van de tragedie. Toen ze op de plaats van het ongeval aankwamen, konden de eerste bewoners alleen de dood van de 14 bemanningsleden bevestigen.

Gesneuvelden van de NR129: F/L Gordon L. CHAPMAN, Sgt Edwin V. WALLIS, W/O William A. PORTER, F/S Michael W. COCKBAINE, F/S Neville E. Lewis RAAF, Sgt John D. CLARK en Sgt Leslie T. CARTER.

Van de NA557 kwamen deze bemanningsleden om: Sgt André L. FAUGE Adj Georges E. THIERY, Cne Claude J. LOEW, Sgt Jean GODEFROY, Sgt André M. BOUTILLIER, Adj Francis J. LAFFONT en Adj André FLECK (allen van de Franse Groupe Guyenne).
De blauwe gedenksteen werd ontworpen door Elie Noirot. De koperen plaat met emblemen van het 51 Squadron, Groupe Guyenne en twee Halifaxen is van de hand van Charles Gustin.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.276036, 4.986461