TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Algemene Begraafplaats Nieuw-Dordrecht

Dit monument herdenkt de Gemenebest slachtoffers die omkwamen in Nieuw-Dordrecht. Op het monument staat het logo van the Royal Air Force, het monument staat aan de kop van de rij met Oorlogsgraven van het Gemenebest in Nieuw-Dordrecht.

Tekst op het monument:

TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
VOOR ONZE VRIJHEID

IN REMEMBRANCE
OF THEM WHO DIED
FOR OUR FREEDOM

3 MEI 1980


Het monument is vervaardigd van een deel van een zgn. zwerfsteen. Een zwerfsteen (ook wel erratisch blok genoemd) is een steen of kei die door het landijs tijdens de voorlaatste ijstijd, het Saalien, is meegevoerd. Ze worden ook wel zwerfkeien of veldkeien genoemd. Kleine exemplaren noemt men kinderkopjes, terwijl ze in Drenthe in het algemeen flint worden genoemd.
Op 3 mei 1980 werd het monument onthuld door de Engelse bemanningsleden Ken Lane (vlieger) en Dick Raymond (boordwerktuigkundige) van het toestel ND963 van No.83 Sqn dat op op 22 mei 1944 neerkwam bij Siepelveen.
In het voorjaar van 2018 is de toegang van de begraafplaats vernieuwd waarbij ook gelijk het monument is hersteld en voorzien van een nieuwe voet.
Op het front van het monument zijn een in koper uitgevoerde tekst en RAF vliegerswing aangebracht. De tekst luid in zowel Nederlands als Engels "Ter gedachtenis aan hen die vielen voor onze vrijheid".
Op de begraafplaats van Nieuw Dordrecht, Drenthe, bevinden zich 24 oorlogsgraven van gevallen R.A.F. bemanningsleden. In eerste instantie waren er 28 graven maar aangezien 5 ervan Amerikaanse staatsburgers betrof zijn deze stoffelijke overschotten in de jaren ’50 overgebracht naar de Amerikaanse begraafplaats in Margraten in het zuiden van de provincie Limburg. Voor deze 5 Amerikaanse staatsburgers zijn in 2018 herdenkingspanelen geplaatst op de plaats waar ze begraven hebben gelegen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl en Jeroen Bik
  • Foto's: Jeroen Bik (1, 2), TracesOfWar.nl (3, 4)