TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker Opslag Raketbrandstof

In Lonneker (gemeente Enschede) zijn Duitse bunkers voor de opslag van raketbrandstof nabij vliegveld Twente terug te vinden. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is dit vliegveld van een simpele grasbaan in een volwaardig militair vliegveld (Fliegerhorst) veranderd door de Duitse bezetter.
Vanuit deze bunkers heb je uitzicht over het weiland en kijkt men op een andere bunker welke gecamoufleerd is als een normale woning. Iets verderop kijkt men op de Prins Bernardparkweg waar ook vele bunkers staan die er uitzien als boerderijen. Er staan hier langs de rand van het weiland vijf opslagbunkers op een rij.

De bunkers werden gebruikt voor de opslag van C-stoff en T-stoff, twee vloeistoffen die na samenvoeging brandstof vormden voor raketvliegtuigen, zoals de Messerschmitt ME 163 en 263. Deze vliegtuigen zijn echter nooit op Twente gestationeerd geweest, het is er nooit van gekomen omdat de oorlog was afgelopen.

De brandstof werd ook gebruikt om onderdelen van V2 raketten aan te drijven, maar er zijn geen aanwijzingen dat deze opslag ook daarvoor is gebruikt. In de omgeving zijn wel V1 installaties gebouwd, maar geen V2 installaties, voor zover bekend. V2 installaties stonden verder weg, zoals in Ommen en Nijverdal.

De C-Stoff en T-Stoff werd als aandrijving voor de Me 163 gebruikt in de verhouding 3 op 1. Beide vloeistoffen werden angstvallig uit elkaar gehouden omdat de raketbrandstof die na het mengen ontstond al snel tot een ontbranding kon leiden.

Daarom stonden de verticaal opgestelde brandstoftanks boven een komvormige lekbak, die in verbinding stond met een kanaal dat was gevuld met water. Na het vullen van de tanks werden de tanks altijd schoongespoten met water. De eventuele gelekte vloeistof, gemengd en sterk verdund met het spoelwater, kon via de lekbak naar buiten lopen in het kanaal aan de zijkant van de gebouwen. Ook werd op deze manier vloeistof opgevangen en verdund als er een opslagtank zou gaan lekken.

In de kelder van de gebouwen stonden pompinstallaties, deze staan nu vol water.

De aanvoer van de brandstof gebeurde m.b.v. een pijpleiding vanaf de Oldenzaalsestraat, waar een pompstation stond, waar nog restanten van te vinden zijn. Er heeft een spoor gelopen van Enschede, door Lonneker naar Oldenzaal. Hierover werd brandstof aangevoerd. Het spoor was niet speciaal voor de oorlog aangelegd, maar verloor geleidelijk zijn functie, ook hier zijn nog restanten van zichtbaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alex Ossel
  • Foto's: Alex Ossel

52.286564, 6.89038

Bommen en munitie rondom vliegveld Twenthe opgeruimd

mrt2019

Bommen en munitie rondom vliegveld Twenthe opgeruimd

Tsjechische, Russische, Duitse, Engelse, Amerikaanse, Franse en zelfs Oud-Hollandse munitie. Dat is de opbrengst van een zoektocht rondom vliegveld Twenthe naar overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. De munitie is opgeruimd en de noodverordening is ingetrokken.

Lees meer

Bommen bij vliegveld Twenthe: omwonenden bang dat noodverordening averechts werkt

sep2018

Bommen bij vliegveld Twenthe: omwonenden bang dat noodverordening averechts werkt

DEURNINGEN - Omwonenden van vliegveld Twenthe vragen zich af waarom de gemeente Dinkelland een terrein nabij de Sniedersweg opeens tot verboden verbied heeft verklaard. „Dat hier bommen uit de Tweede Wereldoorlog liggen, weet iedereen.”

Lees meer