TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker B - Position Avancée Grunhaut

De verdedigingslinies van de stad Luik, bekend als 'La Posistion Fortifiée de Liège' bestond uit 4 verdedigingslinies die rond Luik waren aangelegd. Ze bestond uit 16 forten met daartussen talloze liniebunkers.

Naast deze liniebunkers waren er ook zogenaamde 'Position Avancées' vooruitgeschoven posities. Deze lagen in Beusdael, Bilstain, Dolhain, Goé, Grunhaut, Henri-Chapelle, Hèvremont, Hockai, Hombourg, Jalhay, Limbourg, Malmedy en Stavelot.

Deze bunker 'B' hoorde tot de vooruitgeschoven positie van Grunhaut. Deze positie bestond uit 3 bunkers, B tot en met D. Bunker A is nooit gebouwd.

De bunker ligt in een weiland naast een boerderij aan de weg 'Meuschemen'. De stalen toegangsdeur en geschutluik is net als bij de meester bunkers na de oorlog toen de bunkers hun strategische waarde voor de verdediging van België verloren, verkocht als schroot.

Er zijn nog twee domeinpaaltjes aanwezig van het 'Domaine Militaire'.

Vermoedelijk dienden ze als waarneming- en beschermingsbunker voor de grenswielrijders die in nabijgelegen kazernes van de van de 'Gardes Frontière' waren gelegerd. Deze kazernes lagen onder andere in Hombourg en Henri-Chapelle.

De 'cyclistes frontières', grenswielrijders, die de grenzen bewaakten, verplaatsten zich per fiets op patrouille en naar de omliggende bunkers in de aangrenzende sectoren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski