TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grafmonument Fôret

Dit grafmonument op de begraafplaats van de kerk van Sainte Catherine herdenkt de 7 inwoners, waaronder de Pastoor, van het dorp Fôret die tijdens de doortocht van, op 5 augustus 1914, door de Duitse troepen zijn geëxecuteerd.

Te bedenken valt dat op 4 augustus 1914 de onverwachte aanval van Duitsland op neutraal België begon, zijn deze slachtoffer op de 2e dag van de aanval gefusilleerd.

CHABOT Oscar
Révérend Curé (eerwaarde Pastoor), 34 jaar
DELVAUX Joseph, 42 jaar
DELVAUX Victor, 24 jaar
MATZ Joseph, 23 jaar
SOURIS Jules, 52 jaar
BRISKO Antoine, 15 jaar

Het jongste slachtoffer was getuige het opschrift pas 15 jaar !

De slachtoffers worden ook herdacht op het oorlogsmonument te Trooz. (Foto 5, rechter paneelgedeelte.)

Op de 2e dag van de oorlog verliep het offensief van de Duitsers zeer stroef. De bedoeling was dat troepen al bij Luik hadden moeten zijn. Echter de Belgen verzetten zich fel tegen de Duitse overmacht. Met name het nabijgelegen fort Fléron verdedigde zich uit alle macht en bleef vuren op de Duitse troepen.

Duitsland dacht België zonder al te veel weerstand te kunnen overlopen op hun veldtocht naar Frankrijk. Ze hadden het mis. België verdedigde zich met trots en zonder vrees.

Bekend is dat de Duitsers bij hun doortocht ieder verzet in de kiem smoorden. Opstandige burgers, die schoten op voorbij trekkende troepen, franc-tireurs, werden in het ergste geval gefusilleerd, en hun huizen in brand gestoken. Alles wat de doortocht naar Frankrijk vertraagde (Duisland volgde het Von Schlieffenplan om via België de zwak verdedigde noordkant van Frankrijk aan te vallen, wat een nauwgezet tijdschema eiste), werd met bruut geweld neergeslagen. Frankrijk moest verslagen zijn voordat Rusland zijn leger had gemobiliseerd en Duitsland in een tweefrontenoorlog terecht zou komen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski