TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument voor de Verdedigers van Belgrado 1915

Dit monument werd gebouwd in 1988 door beeldhouwer Nikola Kolja Milunović. Het is gemaakt van steen en brons en is 350 cm hoog.
Het is opgedragen aan de verdedigers van Belgrado in 1915, die stierven tijdens de val van Belgrado dat jaar. Op het monument staat een citaat van het beroemde commando van majoor Dragutin Gavrilović:

"Om precies drie uur zal de vijand worden verpletterd door uw machtige aanval, opgeblazen door uw bommen en bajonetten. Het gezicht van Belgrado, onze hoofdstad, moet helder zijn. Soldaten, helden, het opperbevel hebben ons regiment uit zijn nummers gewist. Ons regiment werd opgeofferd voor Koning en Vaderland. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over je levens die niet meer bestaan. Op naar de glorie! Lang leve de Koning! Lang leve Belgrado!"

Dit bevel werd uitgesproken door majoor Gavrilović niet ver van die plaats, op de hoek van de straten Cara Uroša en Mike Alasa, waar in 2013 een gedenkplaat werd geplaatst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

44.82946, 20.44969