TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Nicolae Dascalescu

Voor het hoofdkwartier van de 4de Divisie in Cluj is een monument wat Generaal Nicolae Dascalescu herdenkt.
Hij was afkomstig uit een arme familie en met 22 jaar ging hij studeren aan de Militaire School in Boekarest en na 2 jaar in 1908 was hij klaar en kreeg de rang van Luitenant.
Hij vocht in de Tweede Balkan oorlog, de Eerste Wereldoorlog en de oorlog tussen Roemenië en Hongarije (november 1918 tot en met 3 augustus 1919)
Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog had hij de rang van Generaal-Majoor en heeft hij verschillende Roemeense divisie gecommandeerd. Met de 21ste Divisie nam hij deel aan het beleg van Odessa, waarna hij commandant werd van het 2de Roemeense Corps. Zijn Corps werd grotendeels vernietigd tijdens operatie Uranus (slag om Stalingrad) en de overblijfselen werden teruggehaald naar Roemenië om opnieuw opgebouwd te worden.
Na de coup wisselden de Roemenen kant en werd hij onderdeel van het 4de leger dat de aanval in Transsylvanië leidde. Hij werd commandant van het 4de Leger en werd gewond tijdens de gevechten om Banská Bystrica.
Na de oorlog werd hij ontslagen en beschuldigt als oorlogsmisdadiger, echter niet veroordeeld. Van 1951 tot en met 1955 werd hij echter schuldig bevonden en werd hij gevangen gezet. Hij stierf in 1969.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen

46.76916449, 23.59899955