TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Gheorghe Avramescu

Voor het hoofdkwartier van de 4de Divisie in Cluj is een monument wat Generaal Gheorghe Avramescu herdenkt.
Met 22 jaar ging hij studeren aan de Militaire School in Boekarest en na 2 jaar in 1908 was hij klaar en kreeg de rang van Luitenant.
Hij vocht in de Tweede Balkan oorlog en de Eerste Wereldoorlog, waarbij hij vocht in december 1916 in de slag om de Arges als commandant van het 2de bataljon, 38ste Regiment. Hij werd tijdens deze gevechten onderscheidde met de Ordinul Steaua Rom‚niei (Orde van de Roemeense Ster).
Hij verdiende vervolgens ook nog de Ordinul Coroana Rom‚niei (Orde van de Roemeense Kroon) tijdens de gevechten in de slag om Mărășești.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij achtereenvolgens commandant van de 10de Divisie, het Berg Corps, het 3de Corps, het 6de Corps en het 4de leger en nam hij deel aan operatie MŁnchen, de slag om de zee van Azov, de Krimea Campagne en het beleg van Sevastopol.
Nadat de Roemenen van kant wisselden vocht hij met het 4de leger in de slag om Turda, de slag om Debrecen en de aanval op de ZvolenĖBanskŠ Bystrica lijn.
Op 2 maart 1945 werd hij ontboden bij de de commandant van het 40ste Sovjet leger, waarbij hij waarschijnlijk gearresteerd werd. Volgens de Sovjets werd de auto waarin hij reed aangevallen door een vliegtuig en stierf hij als enige inzittende van de auto op 3 maart 1945.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen

46.76942908, 23.59885377