TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oologsgraven Retinne

Op het kerkhof bij de kerk van Sainte Julienne in Retinne bevind zich een verzamelgraf van Belgische soldaten die gevallen zijn op 5 en 6 augustus 1914 bij de verdediging van het dorp Retinne.

Op de steen zijn de namen aangebracht van 19 geïdentificeerde en 4 niet geïdentificeerde Belgische soldaten.

De meeste soldaten zijn afkomstig van het 12e en 14e linie regiment.

12e linie regiment
FLAMION E.E. sergeant majoor
BOUSTEN P.J. soldaat
DIRICX L.E. soldaat*
NOCKIN T.J. soldaat
OLBREGTS A.C.C. soldaat
PETERS M.J.J. soldaat
ROSS A.F.J. soldaat*
VAN DEN EYNDE J. soldaat
VANDENBOGAERDE E.C.E. soldaat*
WILLEMS M. soldaat*
ZOMMERS J.L.R. soldaat

14e linie regiment
LAVAUX R. korporaal*
LIZEN L.J. soldaat
VERJANS L. soldaat*
VAN TRICHT soldaat

14e bataljon gemengd
VAN CUICK soldaat

10e linie regiment
VAN LENGENHAEGE A.A. soldaat

artillerie
MARCHAL H.L. brigadier artillerie

5e linie regiment
DEDOBELLEER P.J. soldaat */**

*bij de namen met de asterisk zijn de stoffelijke resten in 2009 herbegraven op het militaire begraafplaats van Rabosée. Foto's 3-5 zijn genomen op de deze deze begraafplaats, die zo'n 7 km verwijderd ligt van het kerkhof.

**Wat opvalt is dat de bij het graf van P.J. DEDOBELEER vermeld is dat hij de rang van brigadier heeft bij het 3e regiment artillerie. Op het monument te Retinne staat hij bekend als soldaat bij het 5e linie regiment en is de rang en onderdeel bij de herdachte militair Marchal aangebracht.

Aangenomen wordt dat bij de opgraving en herbegrafenis de juiste gegevens zijn vastgelegd en dat ten tijde van de 1e begrafenis door de hectiek in de oorlogsomstandigheden gegevens foutief zijn vastgelegd.

Bij de herdachte militairen uit Wallonië is de tekst op de grafstenen in het Frans, op de militairen afkomstig uit Vlaanderen in het Nederlands.

Op de begraafplaats van Retinne zijn tevens meerdere burgerslachtoffers begraven die tijdens deze eerste dagen van de oorlog zijn gefusilleerd. Zij liggen bij het gedeelte waar ook de militaire gevallenen waren begraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski