TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Begraafplaats Bièvre

Op de nieuwe begraafplaats van Bièvre staat op een graf een gedenksteen.
Links staan de 17 namen van "Zijn martelaren van 23-24 augustus 1914"
Rechts staan de 18 namen van "Zijn slachtoffers van 1940-1945".

MAtélé maakte samen met de gemeente Bièvre een documentaire die terugkijkt op de slechtste dag die het kleine Ardense dorpje heeft gekend. "Het martelaarschap van Bièvre" volgt het verloop van de strijd bij zonsopgang op zondag 23 augustus 1914.

Het Duitse Vierde Leger arriveerde op 22 augustus in de buurt van Bièvre. De strijd begon eigenlijk al in de nacht toen de Duitsers en Fransen slag leverden in Porcheresse.
Aan het einde van de door het Duitse leger gewonnen slag trokken de Fransen zich terug naar Graide en Bièvre. Daar groeven ze loopgraven langs de spoorlijn en de weg naar Houdremont.
Ondertussen namen de Duitsers wraak voor hun verliezen door vrijwel het hele dorp Porcheresse in brand te steken. Daarna zetten ze hun tocht verder naar Wellin en Haut-Fays waar de mannen werden gegijzeld.

Op zondag 23 augustus om 5u30 begon de Duitse artillerie bij Haut-Fays met de beschietingen. Na de artillerie was het de beurt aan de Duitse infanterie om de strijd aan te gaan. Tussen Bièvre en Graide Station probeerde het Franse leger de spoorlijn te verdedigen. De twee Franse bataljons werden snel overmeesterd en om 10u30 kregen ze het bevel om het dorp te verlaten. Ze trokken zich terug naar Petit-Fays en Vresse.
Bièvre viel in handen van de Duitsers. Het gevecht met het Franse leger had iets meer dan twee uur geduurd en aan beide kanten waren de verliezen zwaar.

Na de terugtrekking van de Franse soldaten was de nachtmerrie voor de inwoners van Bièvre nog maar net begonnen. De Duitsers dachten ongehinderd de regio over te steken en ze namen wraak op de burgerbevolking voor de opgelopen vertraging.
23 en 24 augustus, twee dagen en twee nachten lang, terroriseerde het Duitse leger het dorp. In totaal werden 17 mensen vermoord en 72 gebouwen verwoest. Inwoners werden ook gedwongen om de Franse soldaten te begraven die bij de gevechten waren gedood.




Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.935247, 5.018954