TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Wapendropping Hoge Hexel

    In de nacht van 11 op 12 september 1944 vertrok er vanuit Engeland een Short Stirling bommenwerper richting Hoge Hexel om rond de klok van twee uur ’s nachts wapens, munitie, zendapparatuur en een z.g. "Jedburgh" team te droppen. Dit team van drie personen (de Nederlandse Majoor Henk Brinkgreve, de Amerikaanse Majoor John Olmsted en de Ierse Sergeant John Austin) hadden tot doel het verzet in het bezet gebied beter te organiseren.

    De dropping verliep goed maar de dichtbij gelegerde SS'ers hadden het vliegtuig gehoord, en kamden de volgende dag het gebied helemaal uit en waarbij ook de bevolking scherp- en onder bedreiging van wapens tevergeefs werd ondervraagd.

    Ook het ‘Jedburgh team’ vond onderdak in de omgeving. Van dit team vond Majoor Brinkgreve de dood in Losser op 5 maart 1945 en Sergeant Austin stierf op 4 april 1945 voor een vuurpeloton in Hattem. op 4 april 1945. Majoor Olmsted overleefde de oorlog. Hij heeft in 1980 nog een bezoek gebracht aan de boerderij ‘Het Kenkhuus’ en hun bewoners.

    Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

    Gebruikte bron(nen)