TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker SB A Ménobu

Bunker SB A ligt aan de rand van de weg in een weiland tussen de dorpjes Ménobu en Becco. De bunker hoort bij sector Sougné-Becco (SB) van de 1e verdedigingslinie voor de stad Luik, la Posistion Fortifiée de Liège 1, (PFL 1).

Het een kleinere bunker met één geschutsopening voor een mitrailleur of kanon. De bunker is niet toegankelijk. De muren van de bunker zijn aan alle zijden 1.3 meter dik, van gewapend beton.

Opvallend is dat er geen ventilatiegaten boven de geschutsopening aanwezig zijn. Ook hier, zoals bij meerdere bunkers in deze linie, zal de bunker over 'open deuren' hebben beschikt. Dit zouden dan een lamel-deur aan de binnenzijde zijn en een spijlendeur als buitendeur. Deze waren rookgas-doorlatend. De rookgassen die bij het afvuren van de mitrailleur ontstaan konden op die manier ontsnappen. Zie bijvoorbeeld bunker SB 9 voor hoe deze deuren uitzagen. Ook ontbreken de openingen voor de granaatgoten voor nabijheidsverdediging.

Zoals bij de meeste bunkers zijn na de oorlog toen de bunkers hun strategische waarde hadden verloren, de metalen luiken en deuren verwijderd en verkocht als schroot. Ook kwam het voor dat de bunkers tijdens de oorlog ontdaan werden van ijzer door de Duitsers en omgesmolten werd voor andere doeleinden. Als er gietijzeren observatiekoepels aanwezig waren, werden deze hergebruikt bij o.a. de atlantikwal.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski