TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker SB D Becco

Bunker SB D ligt 25 van de weg aan de rand van een weiland. De bunker hoort bij sector Sougné-Becco (SB) van de 1e verdedigingslinie voor de stad Luik, la Posistion Fortifiée de Liège 1, (PFL 1).

De bunker bevindt zich in klein onaangeroerd bosperceeltje en is deels overwoekerd. Het een kleinere bunker met één geschutsopening voor een mitrailleur. De bunker is toegankelijk. De muren van de bunker zijn aan alle zijden 1.3 meter dik, van gewapend beton. Binnen blijkt dat de bunker deels geel is geschilderd en er is een houten plaat is aangebracht.

De bunker beschikt nog over het metalen affuit waarop de mitrailleur van links naar rechts kon worden bewogen.

Er zijn geen ventilatiegaten aanwezig voor afvoer van rookgassen als gevolg van mitrailleursalvo's. De ruimte zou binnen afzienbare tijd vol rookgassen hangen, wat voor de aanwezige soldaten bedwelmend werkte. De rookgassen werden afgevoerd via de "open deuren". De originele tralie buitendeur is nog steeds aanwezig. De lamellen binnendeur is verdwenen.

De haken aan de muur waren om uitrusting aan op te hangen. De plankdragers waren bedoelt om materialen weg te zetten zodat men er niet over kon struikelen. Te bedenken valt dat deze (en de meeste bunkers) niet waren aangesloten op het electriciteitsnet. Er kon een stormlamp aan het plafond, aan daarvoor speciaal aangebrachte haak worden opgehangen. Meer verlichting was er niet.

Op foto 3 en 4 zie je een kleine vierkante opening naast de toegangsdeur. Via deze opening kon men van binnenuit een handgranaat naar buiten laten vallen voor nabijheidsverdediging. Op foto 5 zie je het toegangsluikje in de bunker. Via dit luikje had men toegang tot de granaatgoot. Als vijanden de bunker genaderd waren en de toegang probeerden te forceren kon men via handgranaten de vijand nog een tijd buiten houden.

Zoals bij de meeste bunkers zijn na de oorlog toen de bunkers hun strategische waarde hadden verloren, de metalen luiken en deuren verwijderd en verkocht als schroot. Ook kwam het voor dat de bunkers tijdens de oorlog ontdaan werden van ijzer door de Duitsers en omgesmolten werd voor andere doeleinden. Als er gietijzeren observatiekoepels aanwezig waren, werden deze hergebruikt bij o.a. de atlantikwal.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski