TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker SB C Becco

Bunker SB C ligt tegen een boerderij aan en is in gebruik als schuur. De bunker hoort bij sector Sougné-Becco (SB) van de 1e verdedigingslinie voor de stad Luik, la Posistion Fortifiée de Liège 1, (PFL 1).

De muren en plafond van de bunkers uit de PFL-linie zijn 1,3 meter dik gewapend beton. Ze waren bestand tegen beschietingen met 150mm granaten. Deze bunkers zijn gebouwd begin jaren 30.

De bunker is in gebruik genomen bij de boerderij en is niet toegankelijk. De granaatgoot naast de toegangsdeur is nog zichtbaar evenals de geschutsopening en de ventilatiegaten.

De ventilatiegaten zorgden enerzijds voor verse lucht, en anderzijds voor afvoer van rookgassen als gevolg van mitrailleursalvo's. De ruimte zou binnen afzienbare tijd vol rookgassen hangen, wat voor de aanwezige soldaten bedwelmend werkte.

De granaatgoot, voor nabijheidsverdediging, kwam binnen in de bunker uit bij een luikje (zie bijvoorbeeld bunker SB D foto 5). Men kon via deze goot een handgranaat naar buiten laten vallen. Deze viel dan via de opening aan de onderzijde van de bunker naar buiten.

Zoals bij de meeste bunkers zijn na de oorlog toen de bunkers hun strategische waarde hadden verloren, de metalen luiken en deuren verwijderd en verkocht als schroot. Ook kwam het voor dat de bunkers tijdens de oorlog ontdaan werden van ijzer door de Duitsers en omgesmolten werd voor andere doeleinden. Als er gietijzeren observatiekoepels aanwezig waren, werden deze hergebruikt bij o.a. de atlantikwal.




Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski