TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geschilderd Huisnummer Vechtstraat 10

In de Rivierenbuurt in Amsterdam (maar ook op andere plaatsen) zijn er nog een aantal geschilderde huisnummers uit de bezettingstijd te vinden. Het is niet geheel duidelijk waarom naast het gewone nummerplaatje het huisnummer ook met grote witte cijfers op de gevel werd geschilderd.

Er is gesuggereerd dat dit diende om Joodse woningen te markeren maar dat is onwaarschijnlijk. Een meer waarschijnlijker verklaring is dat de grote witte huisnummers op de gevels konden worden gebruikt bij het toezicht door 'het blokhoofd' bij de handhaving van de verduisteringsregels. Zo kon hij gemakkelijk zien vanuit welke huizen er nog licht te zien was. Een mogelijke verklaring is ook dat eigen initiatief van de bewoners was om in het duister hun woning gemakkelijker terug te kunnen vinden.

Hoe dan ook, het zijn monumenten en herinneringen aan de oorlogstijd. Het initiatief "Spoorzoeken in de Rivierenbuurt" heeft er voor gezorgd dat 6 exemplaren als herinnering aan de bezettingstijd bewaard blijven achter glas.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)