TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord Dropping Zone "Perdreau" Heldergem

In februari 2024 werd in Heldergem een erfgoed informatiebord geplaatst op 150 meter van de WOII droppingzone "Perdreau".

Le Perdreau (De Patrijs) was de naam van het schuiloord van Alfred Noteboom, een
oorlogsveteraan en ontvanger van belastingen. Hij had een Haaltertse verzetsgroep van een tachtigtal mensen rond zich verzameld die vooral in 1944 bemanningsleden en piloten van neergestorte geallieerde bommenwerpers een veilig onderkomen boden. Noteboom ving ze op en bracht ze onder in onderduikadressen.
In zijn oorlogsmemoires werd vermeld dat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog een SOE (Special Operations Executive) droppingszone bevond in de uitgestrekte velden palend aan de Hoomweg in Heldergem. Tot 1998 was die "geheime oorlogsinformatie" lokaal onbekend.

Aan de rand van het veld werd ter herinnering een infobord geplaatst met volgende tekst.

"Voorgeschiedenis: Op 23 mei 1944 kreeg Alfred Noteboom, stichter van het Haaltertse schuiloord "Le Perdreau", het bezoek van geheim agent "Tilly"(Fernand Thielemans), begeleid door "Josse" Adolf Coppens (schuiloord La Dinde – Denderleeuw/Liedekerke), om het parachutageplein voor dropping van wapens en munitie voor het verzet, hier te komen verkennen. Nadien volgde een verkenning hier van geheim agent "Maurice". In de nacht van 28/29 mei 1944 stortte te Aaigem-Ashage de Amerikaanse B-24 Liberator Carpetbagger
"C for Charlie" neer, waarna een parachutage aan de Hoomweg te Heldergem werd opgeschort, na een bericht aan Londen door geheim agent "Tiepin" (Albert Wouters).
Op 21 juni 1944 kreeg Alfred Noteboom het navolgend bericht van geheim agent "Jean Leduc" (Jean de Cazes) die een parachutage op het droppingsplein "Perdreau" hier te Hoom kwam aankondigen. Gezien de arrestatie van geheim agent "Martin" (Albert Mélot) op 14 juni 1944 en de crash van de Amerikaanse bommenwerper "To Hell or Glory" te Outer-Ninove op 23 juni 1944, werd de droppingzone "Perdreau" te Hoom-Heldergem voorgoed afgeschreven door Londen, met als bericht "te gevaarlijk" door de aanwezigheid van teveel Duitse soldaten in de omgeving van vliegtuig-crashplaatsen te Aaigem en Outer."






Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck