TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Voormalige Duitse Oorlogsbegraafplaats Roggeveld

Dit monument maakt deel uit van 24 kunstwerken verspreid over de Westhoek behorend tot het project "Gefallene Landschafsmarkierungen". Er bestaan 3 identieke kunstwerken. Deze staan in Koekelare, Mesen en Zonnebeke. Dit is echter het enige dat effectief een begraafplaats herdenkt vandaar de kruisen op de voet.

De voormalige Duitse begraafplaats "Ehrenfeld 156"in Esen lag vlakbij de hoeve ’t Roggeveld in de oude Roeselarestraat. Op de hoek van beide straten stond er een veldhospitaal en werden er op deze begraafplaats 1.538 gesneuvelden begraven.

De bekendste van hun was Peter Kollwitz, zoon van de Duitse beeldhouwster Käthe Kollwitz. Hij sneuvelde op 23 oktober 1914 in de omgeving van het Roggeveld en werd hier begraven. Na een bezoek aan zijn graf in 1926, creëerde zij het "Het Treurende Ouderpaar" in blauw Belgisch graniet. Deze beeldengroep werd in 1932 op de begraafplaats geplaatst en toen in 1956 de gesneuvelden werden overgebracht naar Vladslo verhuisde de beeldengroep "Het Treurende Ouderpaar" mee.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Francky de Rous
  • Foto's: Francky de Rous