TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Abdon Brulin Haybes

24, 25 en 26 augustus 1914 waren tragische dagen in Haybes, een gemeente aan de Pointe des Ardennes. Zestig burgers werden afgeslacht terwijl de stad praktisch werd verwoest.
Het waren Ulanen uit Hargnies die het onherstelbare begingen na scherpe botsingen met Franse soldaten die in een hinderlaag lagen op de linkeroever van de Maas.
De burgerslachtoffers werden onder gruwelijke omstandigheden geëxecuteerd. Zeventien inwoners van Haybes en Hargnies die hun toevlucht hadden gezocht in de leisteengroeven van Belle-Rose, werden ter dood gebracht. Ze varieerden in leeftijd van elf maanden tot eenenzestig jaar oud.

Eén van de gesneuvelden was sergeant Brulin van het 18de B.C.P. die met zijn mannen een straatgevecht uitvocht in de rokende ruïnes van de stad. Hij bracht de vijand zware verliezen toe maar bezweek zelf aan zijn verwondingen.
Zijn lichaam rust op het Frans militair kerkhof in Dinant.
In 2014, 100 jaar later, werd voor hem rechts naast het stadhuis, een ruimte met gedenkplaat ingehuldigd. De stèle in de Sergeant Brulin-ruimte is tevens een eerbetoon voor de Chasseurs van de hele sectie van deze onderofficier.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.010514, 4.707203