TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Haybes

Het gedenkteken ter nagedachtenis aan vier kinderen, indirecte slachtoffers van de oorlog, staat langs de hoofdweg tussen de gemeenten Haybes en Fépin

"Het kindermonument" herinnert aan de tragedie die vier jonge Haybois op 2 september 1946 hebben meegemaakt.
In die tijd organiseerde de parochie van Haybes tijdens de schoolvakanties patronaten om de kinderen bezig te houden. Op maandag 2 september 1946 werden jongeren uitgenodigd om bramen te plukken in de buurt van de oude leisteengroeve van Providence waar deze vruchten in overvloed groeiden. Ginette Beaufay en Geneviève Vandeven, 12 jaar oud, Monique Biver 11 jaar oud en Pierre Biver, 7 jaar oud, neemt de achterhoede voor zijn rekening.

Pierre vond een voorwerp dat leek op een granaatappel. De kinderen bekeken het zonder te beseffen dat het een oorlogsobject zou kunnen zijn. Maar Geneviève riep uit: "Gooi dat weg! Mijn vader verbood me altijd om het aan te raken! »
De ontploffing was toen onbeschrijfelijk zwaar. Twee van de meisjes werden op de weg gegooid, de derde bleef verdwaasd achter. Pierre kwam door de explosie op de spoorrails terecht.
Ondanks de snelle mobilisatie van hulpdiensten en buurtbewoners stierven de vier kinderen dezelfde dag of de volgende dag.

Bij later onderzoek bleek dat een wegwerker deze granaat gevonden had. Hij had het voorwerp aan de kant van de weg gelegd om na het werk op te halen. Helaas vergat hij het weg te nemen.

In 1947 werd op deze plek een klein monument opgericht. Het smeedijzeren kruis was gemaakt door de vader van de kleine Geneviève, één van de slachtoffers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

50.0121667, 4.7044444