TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Soumagne

Deze stêle, op het oude gemeentehuis van het dorp Soumagne, gedenkt de militaire slachtoffers afkomstig uit Soumagne uit de 1e wereldoorlog. Tevens gedenkt het de burgerslachtoffers die tijdens de 1e oorlogsdagen ten gevolge van oorlogshandelingen omkwamen.

Ze geeft aan dat tussen 5 en 10 augustus 1914 de Duitse troepen 112 mannen, 4 vrouwen en 7 kinderen hebben gedood. Tevens werden 101 huizen in brand gestoken en verwoest. Het dorp Soumagne lag in de opmarsroute en werd daardoor onder de voet gelopen. Er werd geen tegenstand geduld.

Te bedenken valt dat de oorlog op 5 augustus 1914 pas 1 dag oud is. De Duitse troepen zijn op doortocht naar Luik, en zijn daarin gebonden aan een tijdschema zo snel mogelijk de zwaar verdedigde stad Luik te passeren om zodoende Frankrijk via het noorden te kunnen binnenvallen. Het tijdschema volgt het zogenaamde 'Von Schlieffen-plan' dat erin voorzit een tweefrontenoorlog voor Duitsland te voorkomen. De tijd die nodig is voordat Rusland zijn troepen heeft gemobiliseerd moet optimaal worden gebruikt om Frankrijk te verslaan zodat de troepen daarna in het oosten ingezet konden worden. Dit deel van het 'Von Schlieffen-plan' verdroeg geen oponthoud. De opmars moest volgens een vastgesteld tijdschema doorlopen worden.

Gevallen op het veld van eer

BLANCHY Servais, 21 jaar, soldaat bij het 14e linieregiment, gesneuveld als gevolg van een schedelbreuk op 28 januari 1915 bij De Panne, West-Vlaanderen. Zijn laatste rustplaats is op de Militaire begraafplaats De Panne, graf E-106.

BOUSSART Marcel, 22 jaar, soldaat, gesneuveld 10 juni 1915 bij Kaaskerke, West-Vlaanderen. Zijn laatste rustplaats is de Militaire begraafplaats De Panne, graf N-183.

CLAR Clement, 27 jaar, soldaat bij het 14e linieregiment, gesneuveld op 6 augustus 1914 bij de gevechten bij Queue-du-Bois. Soldaat Clar is begraven op de Militaire begraafplaats van Rabosée.

CONSTANT Gaspard, 20 jaar, soldaat bij het 12e linieregiment, gesneuveld op 19 juni 1916 te Diksmuide, West-Vlaanderen. Zijn laatste rustplaats is op de gemeentelijke begraafplaats van Sougmagne.

DUBOIS Mathieu, 34 jaar, soldaat bij het 12e linieregiment. Gesneuveld 6 augustus 1914 te Herstal. Zijn laatste rustplaats is op de begraafplaats van Herstal-Rhées te Herstal.

FRENAY Joseph, 25 jaar, sergeant bij het 2e regiment Carabiniers (geweerdragers). Gesneuveld op 28 september 1918 te Poelkapelle, West-Vlaanderen. Zijn laatste rustplaats is op de gemeentelijke begraafplaats van Sougmagne.

HUSTING Jospeph, 22 jaar, soldaat bij het 14 linieregiment. Gesneuveld 29 september 1914 te Heffen (Antwerpen). Zijn lot na overlijden is onbekend. Hij staat als vermist te boek.

TRILLET Martin, 23 jaar, soldaat bij het 14e linieregiment. Gesneuveld te Boortmeerbeek (Vlaams-Brabant) op 12 september 1914. Zijn laatste rustplaats is op de gemeentelijke begraafplaats van Sougmagne.

ZOLER Noël, 21 jaar, soldaat bij het 5e regiment Lanciers, gesneuveld op 12 september 1914 te Wijgmaal (Vlaams-Brabant). Zijn laatste rustplaats is op de Militaire begraafplaats van Wijgmaal.

Gestorven in gevangenschap

LAMBERT Thomas, 21 jaar

PIROTTE Leon, soldaat bij het 12e linieregiment, gestorven 15 juni 2018 in Duitsland, Mülheim an der Ruhr. Zijn laatste rustplaats is op de gemeentelijke begraafplaats van Sougmagne.

SCHEFFER Jean

Overleden ten gevolge van opgelopen verwondingen;

GERADON Leon, 27 jaar, wachtmeester bij het 18e regiment artillerie. Overleden in het veldhospitaal van Beveren aan den Yser, op 29 oktober 1918, bijna 2 weken voor de wapenstilstand !). Zijn laatste rustplaats is op de gemeentelijke begraafplaats van Sougmagne.

GABBELS Nicolas, 19 jaar, soldaat bij het 3e regiment Genie, pioniers compagnie. Hij overleed op 7 juni 1916 in De Panne aan verwondingen (borst en schouder). Zijn laatste rustplaats is op de gemeentelijke begraafplaats van Sougmagne.

HANQUET Joseph, 24 jaar, soldaat bij het 6e linieregiment, overleden aan zijn verwondingen op 15 oktober 1914 in het hospitaal van Antwerpen. Zijn laatste rustplaats is op de gemeentelijke begraafplaats van Sougmagne.

VOS Joseph, soldaat bij de Carbinieirs Cyclistes (geweerdragers te fiets). Overleden op 26 februari 1918 in het veldhospitaal van Hoogstade, West-Vlaanderen, ten gevolge van een kogelwond aan het hoofd. Zijn laatste rustplaats is op de gemeentelijke begraafplaats van Sougmagne.

WANSCHOOR Alexandre

Bovenstaande slachtoffers worden ook herdacht op het monument op de begraafplaats van Soumagne.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • -https://bel-memorial.org/
  • -www.wardeadregister.be