TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker C - Position Avancée Hockai

De verdedigingslinies van de stad Luik, bekend als "La Posistion Fortifiée de Liège", bestonden uit 4 verdedigingslinies die rond Luik waren gebouwd. Het bestond uit 16 forten met daartussen talrijke liniebunkers.

Naast deze liniebunkers waren er ook zogenaamde 'Position Avancées', vooruitgeschoven posities. Deze lagen in Beusdael, Bilstain, Dolhain, Goé, Grunhaut, Henri-Chapelle, Hèvremont, Hockai, Hombourg, Jalhay, Limbourg, Malmedy en Stavelot.

Hockai is een dorp dat onder de gemeente Stavelot valt. In dit dorp liggen twee kleine bunkers die vallen onder "La Posistion Fortifiée de Liège".

Bunkers A en C. Bunker B was bedoeld als veldschuilplaats ten tijde van de mobilisatie.

Bunker C ligt in een bosperceel. De bunker is toegankelijk en heeft nog steeds het originele affuit. Vanaf dit onderstel kon de mitrailleur van links naar rechts worden bewogen. De toegangsdeur en luiken voor de geschutsopening zijn verdwenen. Deze werden ofwel verkocht als schroot na de oorlog, toen de bunker zijn strategische waarde voor de verdediging van België had verloren, of het ijzer werd verwijderd door de Duitsers om te worden hergebruikt in de oorlog.

Het zijn kleine bunkers (2,5 x 2,5 m) die werden gebruikt als observatie- en beschermingsbunkers. Ze waren uitgerust met een machinegeweer. De gaten boven en onder de geschutsopening dienden voor ventilatie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski

50.486933, 5.98457