TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker D - Position Avancée Malmedy

De verdedigingslinies van de stad Luik, bekend als 'La Posistion Fortifiée de Liège' bestond uit 4 verdedigingslinies die rond Luik waren aangelegd. Ze bestond uit 16 forten met daartussen talloze liniebunkers.

Naast deze liniebunkers waren er ook zogenaamde 'Position Avancées', vooruitgeschoven posities. Deze lagen in Beusdael, Bilstain, Dolhain, Goé, Grunhaut, Henri-Chapelle, Hèvremont, Hockai, Hombourg, Jalhay, Limbourg, Malmedy en Stavelot.

In Malmedy staan een aantal vooruitgeschoven bunkers die onder 'La position
avancée' vallen. In totaal 6 bunkers, A tot en met G. Deze bunkers lagen allemaal aan de zuidkant langs de toegangswegen naar Malmedy. (Bunker E is nooit gebouwd). Bunkers C, F en G zijn ondertussen gesloopt. Zij lagen op posities waar nu de snelweg A27 loopt. Er resteren derhalve nog 3 bunkers.

Bunker D ligt in een weiland langs een klein riviertje ten zuiden van Malmedy en beschermde de noordkant van de stad. Het was de noordelijkst gelegen bunker in deze sector.

Het zijn kleine bunkers (2,5 x 2,5 m) die als waarneming- en beschermingsbunker werden gebruikt. Ze waren uitgerust met een mitrailleur. De gaten boven de geschutsopening diende voor ventilatie.

Een van de vier paaltjes om het militaire perceel mee af te kaderen is nog aanwezig. De letters 'DN' staan voor Defence National, paal 1.

De stalen luiken en deur zijn net als bij de meeste bunkers na de oorlog, toen de bunkers hun strategische waarde voor de verdediging van België hadden verloren, verkocht als schroot. Ook kwam het voor dat de Duitsers tijdens de oorlog het staal verwijderden en omsmolten om ergens anders te worden hergebruikt.

Vermoedelijk dienden ze als waarneming- en beschermingsbunker voor de grenswielrijders die in nabijgelegen kazernes van de van de 'Gardes Frontière' waren gelegerd. Deze kazernes lagen onder andere in Hombourg Visé, Henri-Chapelle en Malmedy.

De 'cyclistes frontières', grenswielrijders, die de grenzen bewaakten, verplaatsten zich per fiets op patrouille en naar de omliggende bunkers in de aangrenzende sectoren

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski

50.421094, 5.996167