TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gevangeniscel Gavrilo Princip

In deze cel zat de Bosnische Serviër Gavrilo Princip (1894-1918) gevangen, die op 28 oktober 1914 werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenschap vanwege de moord op de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Frans Ferdinand in Sarajevo. De aanslag vormde het startschot tot de Grote Oorlog.

De vesting Theresienstadt was sinds de tweede helft van de negentiende eeuw in gebruik als gevangenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het als krijgsgevangenenkamp. Princip werd in isolatie gehouden en mocht geen bezoek ontvangen. Hij leed aan TBC en overleed op 28 april 1918 in een ziekenhuis vlakbij de gevangenis.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

50.513901, 14.165223

Requiem van Theresienstadt eerbetoon aan Joodse gevangenen die 'geestelijk vrij bleven'

jun2022

Requiem van Theresienstadt eerbetoon aan Joodse gevangenen die 'geestelijk vrij bleven'

In 1943, midden in de Tweede Wereldoorlog, organiseerde Rafael Schächter een bijzonder concert in het nazi-concentratiekamp Theresiënstadt. De Tsjechoslowaakse dirigent en pianist van Joodse afkomst bracht 150 medegevangenen bij elkaar om samen het requiem van Verdi in te studeren en uit te voeren.

Lees meer