TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Alfred Hirsch

Dit monument is ter herinnering aan de Duits-Joodse zionistische jeugdleider Alfred Hirsch. Hij werd in december 1941 gedeporteerd naar Theresienstadt waar hij zich bekommerde om de Joodse kinderen die hier gevangen werden gezet. Hij zorgde dat ze zichzelf schoon hielden, dat ze onderwijs kregen en werkzaamheden in het kamp uitvoerden, zoals tuinieren. Zo moesten ze onder de moeilijke omstandigheden hun zelfrespect bewaren. In september 1943 werd hij gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau, waar hij de supervisie hield over het kinderblok in het ‘familiekamp’. Hij stierf hier op 8 maart 1944, waarschijnlijk door zelfmoord.

De plaquette hangt aan de tuinzijde van het gettomuseum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

50.513901, 14.165223

Requiem van Theresienstadt eerbetoon aan Joodse gevangenen die 'geestelijk vrij bleven'

jun2022

Requiem van Theresienstadt eerbetoon aan Joodse gevangenen die 'geestelijk vrij bleven'

In 1943, midden in de Tweede Wereldoorlog, organiseerde Rafael Schächter een bijzonder concert in het nazi-concentratiekamp Theresiënstadt. De Tsjechoslowaakse dirigent en pianist van Joodse afkomst bracht 150 medegevangenen bij elkaar om samen het requiem van Verdi in te studeren en uit te voeren.

Lees meer