TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Massamoord Kos

Op het kerkhof van de Agnus Dei Kerk staat een monument dat herinnerd aan de massamoord door de Duitse Wehrmacht op 103 Italiaanse militairen in oktober 1943.

Het eiland Kos was al sinds 1912 bezet door Italië. Toen Italië in 1943 capituleerde en zich aansloot bij de Geallieerden werden er ook Britse troepen op het eiland gelegerd. Op 3 oktober 1943 landde er vanuit Kreta een Duitse invasiemacht en de Italianen en Britten gaven zich na een korte strijd over en werden krijgsgevangen gemaakt.

148 Italiaanse officieren onder bevel van Kolonel Felice Leggio die er van werden beschuldigd zich ten onrechte tegen de Duitsers te hebben verzet, werden na een kort proces ter dood veroordeeld. Een aantal van hen sloot zich aan bij de Duitsers, ontsnapte, of kwam in het ziekenhuis terecht, maar Kolonel Leggio en 101 andere officieren werden tussen 4 en 7 oktober doodgeschoten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: TracesOfWar.com

36.88865, 27.2858