TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Massagraf Italiaanse Officieren Kos

Op het kerkhof van de Agnus Dei Kerk bevind zich het massagraf van 66 Italiaanse Officieren die in 1943 door de Duitse Wehrmacht zijn vermoord.

Het eiland Kos was al sinds 1912 bezet door Italië. Toen Italië in 1943 capituleerde en zich aansloot bij de Geallieerden werden er ook Britse troepen op het eiland gelegerd. Op 3 oktober 1943 landde er vanuit Kreta een Duitse invasiemacht en de Italianen en Britten gaven zich na een korte strijd over en werden krijgsgevangen gemaakt.

148 Italiaanse officieren onder bevel van Kolonel Felice Leggio die er van werden beschuldigd zich ten onrechte tegen de Duitsers te hebben verzet, werden na een kort proces ter dood veroordeeld. Een aantal van hen sloot zich aan bij de Duitsers, ontsnapte, of kwam in het ziekenhuis terecht, maar Kolonel Leggio en 101 andere officieren werden tussen 4 en 7 oktober doodgeschoten.

Op de gedenksteen staat als tekst:

"Piamente sottratti alle fosse di Linopoti
riposano ovi dal Marzo 1945
i Resti Mortali
di sessantasei
dei piv che sento Ufficiali
che la mitraglia tedesca
clandestinementi trucidava
nell Octobre 1943"

"Afkomstig uit de kuilen van Linopoti bevinden zich hier sinds maart 1945 de stoffelijke resten van 66 van de belangrijkste officieren die in oktober 1943 onrechtmatig door Duits mitrailleurvuur zijn afgeslacht"

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: TracesOfWar.com

36.88865, 27.2858