TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Skischans "Adolf Hitler"

In de Eifel vlakbij het dorp Hollerath bevinden zich de overblijfselen van een skischans.

De schans werd gebouwd tussen 1932 en 1934 door de wintersportvereniging uit Keulen (WSV). Op 15 september 1934 werd de schans geopend en in de heersende tijdgeest vernoemd naar rijkskanselier Adolf Hitler, die in 1933 met zijn NSDAP aan de macht was gekomen.

De skischans zelf werd pas 2 jaar later in gebruik genomen wegens het ontbreken van genoeg sneeuwval om er gebruik van te kunnen maken.

Tijdens de gevechtshandelingen in januari op Duitse bodem in de nadagen van het Ardennenoffensief (december 1944 - januari 1945), werd de schans beschadigd. De Amerikaanse 1e infanterie divisie (Big red one) en de 82e luchtlandingsdivisie (All American) veroverde het gebied op het Duitse 277e Volksgrenadierdivision, zie over deze divisie bij het Ardennenoffensief. In dit gebied lagen diverse bunkers en zogenaamde drakentanden uit de Siegfriedlinie. De bekende rijen driehoekige betonversperringen die oprukken van pantservoertuigen moest bemoeilijken en vertragen.

Na de oorlog werd in de buurt van de schans een nieuwer kleiner exemplaar opgericht.

Eind 2023 werd de locatie en overblijfselen van de oude schans tot 'Bodengedenkmal' van de gemeente Hellentahl verklaard. Sindsdien is er ook een informatiebord geplaatst die de geschiedenis van deze skischans uitlegt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Hans Tasma
  • https://www.kuladig.de/Objektansicht/KLD-346097

Gerelateerde boeken