TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

De Weg van Herdenking nr. 24: De Drie Gevallen GI’s

De 96 km lange rondwandelweg „Weg des Gedenkens" werd in het voorjaar van 2015 geopend. De weg loopt over markante plaatsen van de oorlogsgeschiedenis in het Duits-Belgisch grensgebied via reeds bestaande wandelwegen in Büllingen, Bütgenbach en Waimes aan Belgische zijde en de gemeentes Hellental en Monschau in Duitsland. Onderweg verklaren 30 viertalige infopanelen de historische gebeurtenissen rond het Ardennenoffensief, smokkelen, Westwall en nog veel andere thema’s.

Infopaneel nr. 24
In 2001 vond men hier het stoffelijk overschot van drie Amerikaanse soldaten. De GI’s behoorden bij het 395ste Regiment van de 99ste US Infanterie Divisie en kwamen op 15.12.1944 bij een Duits artillerie spervuur om het leven. Hun kameraden brachten de lijken naar het hier gelegen verzamelpunt voor gewonden en begroeven hen. De graven werden voor een latere berging gemarkeerd. Wat zij niet konden weten, de artillerie aanval was een bestanddeel van het Ardennenoffensief, de laatste grote Duitse tegenaanval aan het Westfront. Daarbij werden de Amerikanen vooreerst naar het Westen teruggedrongen en als zij weken later weer de regio Hollerath bereikten, was er van de graven geen spoor meer te vinden. Sindsdien duurde het zoeken ernaar voort. Een groep jonge Belgen, die zich speciaal om de opheldering van het noodlot van vermisten bekommert, kon na intensieve research de graven weer lokaliseren. De sterfelijke overschotten samen met de identiteitsplaatjes werden in 2001 geborgen en in het kader van een plechtige, militaire ceremonie aan het Amerikaanse leger en tenslotte aan de naaste verwanten overgegeven. Sindsdien herinnert een klein houten kruis aan de vindplaats aan de drie gevallen GI’s.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken