TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Choraline Synagoge Vilnius

De koorsynagoge van Vilnius, gebouwd in 1903 door architect Dovydas Rosenhauzas, werd geopend tijdens het Joodse Nieuwjaar van 1903.
Deze synagoge is de enige in Vilnius die nog overgebleven is van de 105. De andere werden deels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Litouwen werd bezet door nazi-Duitsland, en deels door de Sovjetautoriteiten na de oorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge geplunderd maar ze overleefde omdat de soldaten van nazi-Duitsland een apotheek en opslagplaats voor medicijnen in de synagoge hadden gevestigd.
Vóór de Tweede Wereldoorlog was de zestigduizend man sterke Joodse gemeenschap van Litouwen goed voor ongeveer een derde van de inwoners van Vilnius.
Tijdens de bezetting door nazi-Duitsland (1941-1944) werd bijna de gehele gemeenschap vermoord Enkelen onder hen : de architect van de synagoge David Rosenhaus, vermoord door de nazi's in 1941 in Poneriai , Saul Trotsky, een van de leiders van de gemeenschap en de president van de eerste Judenrat van het getto van Vilnius , gedood in 1941 in Poneriai tijdens de liquidatie van de eerste Judenrat, de gebroeders Bunimovich, bankiers en aanstaande leden van de gemeenschap, Ephraim Pruzhan, een andere leider van de Joodse gemeenschap, geëxecuteerd in 1941 in Poneriai, en vele andere leiders en intellectuelen van de Joodse gemeenschap.

Tijdens de bezetting van Litouwen door de Sovjet-Unie werd de synagoge genationaliseerd en omgevormd tot een metaalfabriek.
Na verloop van tijd werden voornamelijk de oost- en westmuren, evenals het dak, aanzienlijk aangetast. Als gevolg van waterlekken raakten het meubilair en enkele beschilderde decoraties beschadigd.
In 1990 herwon Litouwen zijn onafhankelijkheid en werd de synagoge teruggegeven aan de kleine joodse gemeenschap. Tussen 1994 en 2010 werd ze grondig gerenoveerd en daarna weer in dienst genomen. Momenteel worden er elke dag diensten gehouden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman