TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Oostersingel 18

Deze kleine messing plaquettes (Stolperstein of struikelsteen) is gelegd op 3 mei 2024 en herdenkt:

Kees Robertus, geboren 1892, neergeschoten tijdens "Aktion Silbertanne" op 11 juli 1944
Overleden 14 juli 1944 in het ziekenhuis van Groningen.

Kees Robertus was actief in het verzet en werd gezocht vanwege een mislukte overval op 10 juli 1944 om bonkaarten buit te maken uit het Gemeentehuis van Zuidhorn. Meteen stelt de SD in Groningen een Silbertanne-commando met o.a. Gerardus Kniest uit Den Haag.

Op 11 juli 1944 belden 3 mannen ‘s nachts aan bij het huis van Kees Robertus aan de Oostersingel 18 te Groningen. Zijn vrouw doet open en haar man moet even meekomen.
Aan het Schuitendiep klinken schoten en Robertus blijft zwaargewond achter. Gerard Kniest was één van de daders. Kees Robertus overlijdt twee dagen later in het ziekenhuis.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaalsocialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor een verblijfplaats van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. In elke plaquette zijn de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden gestanst. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bert Deelman
  • Foto's: Bert Deelman