TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kogelinslagen Prinsenhof

Tijdens de bevrijding van de stad Groningen in april 1945 is er zwaar gevochten om de bezetter te verdrijven. Sporen hiervan zijn nog steeds zichtbaar.

Op vrijdag 13 april zijn er 23 leden aanwezig om het Prinsenhof te beschermen als er brand uitbreekt. De poort van het Prinsenhof werd gesloten om te voorkomen dat er vreemden zouden binnen dringen.
Zaterdag 14 april trekken de Duitsers zich terug richting het Rijksarchief. Hierbij bezetten ze ook het Martinikerkhof. In de Hofstraat is een Duits Noodhospitaal ingericht. Zaterdagochtend worden ze opgeroepen om het Goudkantoor nat te houden aangezien de omliggende panden in brand staan. Door het krachtig optreden door de leden is het Goudkantoor gespaard gebleven. Zaterdagmiddag rinkelde de telefoon weer, deze keer bellen de Canadezen vanuit de Emmasingel. Ze vonden het vermakelijk om met bezet gebied te spreken.
Zondagavond komt er een Duitse Officier binnen en beveelt sommige
gewonde Duitsers om een Pantserfaust te pakken en mee te gaan richting het Martinikerkhof. Het Martinikerkhof wordt klaar gemaakt voor de verdediging. De hoofdleiding van de luchtbeschermingsdienst was gevestigd in het Prinsenhof.
In de loop van zondagavond wemelt het van Duitsers op het Martinikerkhof. Door de branden in de binnenstad kwamen er steeds meer vluchtelingen binnen zodat ze op het laatst met 64 man in de kelder van het Prinsenhof zitten. Opeens komen er twee Duitse Officieren binnen die aarzelend vroegen naar een schuilplaats. De ene was aan het huilen, en jammerde dat hij nooit meer zijn familie zou zien. Op advies van de leider mogen ze zich verstoppen achter de gewelven in de kelder. Net toen deze Duitsers zich verstopt hadden kwam er een Hauptmann binnen. Hij vroeg een burgerpakje te koop voor 1000 gulden. Niemand ging hierop in en de man vertrok weer. Hierna traden twee Duitse officieren binnen die beslag legden op twee kamers in het Prinsenhof. Omdat het Prinsenhof in verdediging werd gebracht werden de vluchtelingen overgebracht naar de Martinikerk. Iedereen werd gefouilleerd om te kijken of er ook nog terroristen tussen zaten. Ook werden de vertrekken gecontroleerd op terroristen, ook de kelder werd met een zaklantaarn onderzocht, Gelukkig vonden ze de twee verstopte Duitsers niet, anders was het vast anders afgelopen.
Maandag tegen 11:00 geven de Duitsers zich aan het Prinsenhof over en gaan ze er zelfs over om ook anderen te bewegen uit de huizen aan de Hofstraat en omgeving te komen, om zich over te geven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bert Deelman, JoŽl Stoppels
  • Foto's: Bert Deelman