TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Tilly-sur-Seulles

„Aan de soldaten
van Tilly sur Seulles
gestorven voor Frankrijk"

Boven het medaillon staat :
"Aan de militairen gestorven voor Frankrijk in de oorlog in Algerije
en de strijders in Tunesië en Marokko van 1952 tot 1962"

Op de zijkanten van het monument staan de namen van de slachtoffers. Rechts hangt ook een gedenkplaat voor Generaal Leclerc (officieel Philippe-Marie, burggraaf van Hauteclocque)

Jacques-Philippe Leclerc was een Frans generaal en oorlogsheld.
Hij studeerde aan de prestigieuze militaire scholen van Saint-Cyr (1924) en Saumur.
In 1939 raakte hij als kapitein van de infanterie gewond en werd hij gevangen genomen door de Duitsers, maar hij wist te ontsnappen naar Engeland. Toen hij hoorde dat generaal Charles de Gaulle de Vrije Franse Strijdkrachten vanuit Londen verzamelde, nam hij de naam Leclerc aan (om zijn familie in Frankrijk represailles te besparen) en sloot zich aan bij de Gaulle.
Hij werd door hem gepromoveerd tot kolonel en behaalde een aantal militaire overwinningen in Frans Equatoriaal Afrika. Nadat hij was gepromoveerd tot brigadegeneraal, organiseerde hij een spectaculaire mars van 1.600 km van Tsjaad naar Tripoli, Libië, om zich bij de troepen van het Britse Achtste Leger aan te sluiten en onderweg Italiaanse garnizoenen te veroveren. In 1943 werd hij bevorderd tot generaal-majoor.
Hij nam deel aan de invasie van Normandië in 1944 als commandant van de Vrije Franse
2de Pantserdivisie, die op 1 augustus ontscheepte en deelnam aan de rit naar Alençon en Argentan door het Derde Leger van de Amerikaanse generaal George S. Patton. Op 20 augustus kreeg de 2nd Armoured Division van de geallieerde opperbevelhebber Dwight D. Eisenhower het bevel om de Franse hoofdstad te bevrijden en op 25 augustus gaf de commandant van het Duitse garnizoen in Parijs, Dietrich von Choltitz, zich over aan Leclerc. De volgende dag trokken Leclerc en de Gaulle formeel in triomf Parijs binnen.

Leclerc ging verder met het bevrijden van Straatsburg (23 november 1944) en leidde vervolgens zijn mannen naar Duitsland en veroverde Berchtesgaden. In juli 1945 werd hij benoemd tot commandant van het Franse expeditieleger naar het Verre Oosten.
Datzelfde jaar veranderde hij wettelijk zijn naam van Philippe-Marie, vicomte de Hauteclocque, in Jacques-Philippe Leclerc de Hauteclocque, waarbij hij zijn oorlogsnaam gebruikte.

In maart 1946 werd Leclerc naar het door Frankrijk bezette Indochina gestuurd. Hij zag dat de aard van de problemen daar meer politiek dan militair was, maar hij wekte met die boodschap controverse op in Frankrijk en nam ontslag. In juli 1946 werd hij inspecteur-generaal van de Franse troepen die in Noord-Afrika waren gestationeerd. Hij kwam daar om het leven bij een vliegtuigongeluk. In 1952 benoemde de Franse regering hem postuum tot maarschalk van Frankrijk.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

49.1715755, -0.6446496