TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vector of Memory Groningen

Deze Vector of Memory die door de beroemde architect Daniel Libeskind werd ontworpen, herinnerd aan de bevrijding van Groningen in april 1945.

Van 13 tot 16 april werd er hevig in de stad gevochten tussen het Duitse leger en de 14.000 man tellende 2e Canadese infanteriedivisie. Voor de Canadezen was de verovering van Groningen van groot belang. Via de stad wilde men namelijk doorsteken naar Delfzijl om zo de haven te kunnen openen voor voedselkonvooien die bestemd waren voor de hongerende bevolking van West-Nederland.

De stad werd verdedigd door ongeveer 7.000 Duitsers, die een samenraapsel waren van onder meer parachutisten, luchtmachtsoldaten, SS’ers, soldaten van de Kriegsmarine en leden van de Hitlerjugend. De Canadezen namen als eerst het oosten van de stad onder vuur, om zo te voorkomen dat de Duitsers zich konden terugtrekken naar Delfzijl. De oprukkende Canadezen kregen te maken met een groot aantal sluipschutters waardoor de stad voor een groot deel huis voor huis veroverd moest worden. Ook leden van de Binnenlandse Strijdkrachten namen deel aan de bevrijding van de stad.

Liberation Route Europa is een culturele route die mensen, plaatsen en gebeurtenissen met elkaar verbindt om stil te staan bij de bevrijding van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. En om na te denken over de geschiedenis van de oorlog en de langdurige gevolgen ervan. Met honderden locaties en verhalen door heel Europa verbindt de route de belangrijkste regio’s tijdens de geallieerde opmars in 1943-1945. Stap in de voetsporen van de geschiedenis en wandel of fiets de Liberation Route Europa.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken