TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken 249e US Engineer Combat Battalion

Eind januari 1945 kwam het Ardennenoffensief, dat op 16 december 1944 begon, langzaam tot een einde toen de Duitse troepen werden teruggedrongen tot aan de Duits-Luxemburgse grens. De Amerikanen, vooral het 3e leger van generaal George S. Patton, bereidden zich voor om Duitsland binnen te vallen, dat echter zwaar verdedigd werd door bunkers en bunkers langs de grens. Dit was de zogenaamde "Westwall" of "Siegfriedlinie".

Omdat alle bruggen over de rivieren Our, Sauer en Moezel waren verwoest, moesten de Amerikaanse genie-eenheden nieuwe bouwen. Nadat ze op 6 februari 1945 bij Tintesmühle (L) Duitsland waren binnengetrokken, slaagde de Amerikaanse 6e Pantserdivisie erin haar weg naar het zuiden en oosten te vinden en haar bruggenhoofd naar Duitsland uit te breiden. De stad Dasburg (D) was om 17.00 uur onder Amerikaanse controle. op 21 februari 1945. Diezelfde avond begon het 25th Armoured Engineer Battalion van de 6th Armored Division met de bouw van een voetgangersbrug over de rivier de Our, die Luxemburg weer met Duitsland verbond. Omdat deze brug geen zware lasten kon dragen, werd deze op 28 februari 1945 vervangen door een Baileybrug door C Company van het 249th Engineer Combat Battalion.

Deze eenheid was ook betrokken bij het Ardennenoffensief, toen de commandant ervan, kapitein Arnold J. Cissna, op 24 december 1944 in Bilsdorf (L) sneuvelde. Hij ontving postuum de Distinguished Service Medal.
Op 22 maart 1945 maakte de 249e ECB een succesvolle aanval over de Rijn bij Oppenheim (D).
Na de oorlog werden ze een gespecialiseerde eenheid voor humanitaire diensten, zoals het herstellen van de elektriciteitsvoorziening in rampgebieden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiepanel
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken