TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tunnelstelsel Dasburg

Als onderdeel van de bouw van de Westmuur waren onder de Dasburg twee parallelle tunnels gepland, die in de berg door twee dwarstunnels met elkaar zijn verbonden. Tunnels (mijnconstructies) van deze omvang die in de rotsen werden geblazen, dienden als munitie- en voedselopslagfaciliteiten. Oorspronkelijk werd zelfs overwogen om het systeem uit te breiden naar het gebied "Jeybach" in het bovendorp. Het mijnbedrijf voerde de bouwwerkzaamheden uit met steun van de Reichsarbeidsdienst. De bouw begon in de zomer van 1939. De werkzaamheden aan het onvoltooide bouwwerk werden stopgezet na de wapenstilstand met Frankrijk op 22 juni 1940.

Het bouwwerk werd beveiligd en bleef in deze staat totdat de Reichsarbeidsdienst de barrières langs de Our begon te ontmantelen. De Reichsarbeidsdienst gebruikte de tunnels nu als tijdelijke opslagplaats voor materialen zoals prikkeldraad, palen enz. Toen Amerikaanse troepen in september 1944 het Ourtal bereikten, trokken delen van de bevolking van Dasburg zich terug in de tunnels tot het evacuatiebevel van 11 en 12 september waarbij de Inwoners van de "Rode Zone" hun dorpen moesten evacueren. In december 1944 gebruikte het divisiehoofdkwartier van de 2e pantserdivisie de tunnel als commandopost. Tijdens het bombardement op de brug en het dorp diende het als toevluchtsoord voor veel Wehrmacht-soldaten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma